W dniach 2 i 3 marca 2019 w “Dolinie Harmonii” w Kopańcu w Górach Izerskich odbędzie się lokalne forum suwerenności żywnościowej. Podczas dwudniowego wydarzenia spotkają się osoby z okolicy Gór Izerskich żywo zaangażowane w działania na rzecz suwerenności żywnościowej: rolnicy i rolniczki, miejscowi działacze, aktywiści, lokalni politycy, przedstawiciele instytucji kulturalnych, konsumenci. W programie przewidziana jest wymiana doświadczeń w prowadzeniu lokalnej działalności rolniczej, w tym sprzedaży bezpośredniej, wymiana nasion, prezentacje na temat suwerenności żywnościowej i agroekologii i oczywiście wiele nieformalnych rozmów i czas na celebrację. Wydarzenie organizują lokalne środowiska skupione wokół Paczki Izerskiej, Fundacji Harmonia Kultury, Targu w Siedlęcinie i wiele innych. Serdecznie zachęcamy do aktywnego udziału!
W DRODZE DO SUWERENNOŚCI
Głównym celem naszego wydarzenia jest stworzenie lokalnej platformy współpracy na rzecz suwerenności żywnościowej. Natomiast założenia szczegółowe wydarzenia to :
1/ zmapowanie i zaprezentowanie lokalnych gospodarstw produkujących ekologiczną żywność na sprzedaż
2/ poznanie się, integracja, sieciowanie, nawiązanie współpracy na rzecz realizacji zasad suwerenności żywnościowej.
3/ stworzenie bezpośrednich łańcuchów sprzedaży i wzmocnienie relacji na linii rolnik-konsument
4/ omówienie sprawdzonych modeli alternatywnych sposobów dystrybucji żywności, wymiana wiedzy i doświadczenia
5/ podniesienie świadomości w zakresie tematów związanych z suwerennością żywnościową
6/ dyskusja nad lokalnymi rozwiązaniami w zakresie suwerenności żywnościowej
7/ wymiana nasion plus stworzenie konceptu Lokalnego Kręgu Nasiennego (Lokalnego Banku Nasion)
8/ włączenie lokalnego ruchu w globalny ruch suwerenności żywnościowej
Program I Izerskiego Forum Suwerenności Żywnościowej
Sobota 2 marca 2019
09.00-09.50 Jadło z natury: alternatywy żywieniowe wokół nas – otwarty spacer ze szkoleniem
(chodzimy wokół gospodarstwa – można włączyć się w każdej chwili) Krzysztof Kalemba
09.00-10.00 Przyjazd, rejestracja uczestników
10.00-11.15 Powitanie, krąg zapoznawczy
Przerwa
11.45-12.15 Suwerenność żywnościowa lokalnie i globalnie –
Marta Łukowska (Nyeleni Polska)
12.20-12.40 Agroekologia jako suwerenność żywnościowa w praktyce – Agnieszka Makowska (KŻZ, EUL, Nyeleni)
12.10-12.25 Jak się (nie) edukuje rolników ekologicznych w Polsce
– Agnieszka Makowska
12.30-12.50 Sprzedaż bezpośrednia-praktyka lokalnych rynków –
Wojciech Mejor (Kooperatywa Dobrze, Nyeleni Polska)
12.55-13.15 RWS-y w Europie i Polsce- stan na dziś i plany, potrzeby na przyszłość – Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
13.20-13.30 O Koalicji Żywa Ziemia słów kilka Agnieszka Makowska
13.30-14.30 Obiad
14.30-15.00 Sytuacja lokalna (Targ Rolny w Siedlęcinie, Paczka Izerska, Kooperatywa Spożywcza JG) Renata Korn, Paweł Sieczko
15.05-16.05 Prezentacje lokalnych gospodarstw – Rolnicy
16.30-16.50 Prezentacja lokalnej inicjatywy – Leśna Szkółka i projekt ‘Korzenie’ w Kopańcu” – Maciej Muskat
Przerwa
17.15-17.45 Inspiracje z Czech. Zrównoważony rozwój edukacji na rzecz solidarnego systemu żywnościowego – Erasmus +,
Ogrody społecznościowe , sieciowanie RWS-ów – Jana Koźnarova
koordynator RWS-ów w Czechach , menadżer projektu Solid Base https://urgenci.net/solid-base/
17.50-18.10 Czy potrzebna nam Suwerenność Żywnościowa? – czyli o zjawiskach, trendach, jakości i bezpieczeństwie produktów
na rynku spożywczym – Marzena i Marcin Galiccy, FoodRentgen
18.10-19.00 Podsumowanie pierwszego dnia forum – dyskusja 19.00-19.30 Wspólny śpiew z Lokalną Grupą Wokalną
19.30-20.00 Kolacja
Niedziela 3 marca 2019
8.00-9.00 Poranne morsowanie dla ochotników 🙂 Wodospad Kropelka – Marcin Weigel
8.00 – 9.30 Śniadanie
9.30-9.50 Nasiona – dobro wspólne czy własność korporacji? – Marta Łukowska
09.55-10.30 Nasiona i bioróżnorodność: działania lokalne i globalne /sytuacja prawna a praktyczna/
Sonia Priwiezencew (Fundacja Agrinatura)
Przerwa
11.00-11.15 Dawne odmiany roślin i ich reintrodukcja
nagranie video – InHort
11.20- 11.50 Dawne odmiany i sady tradycyjne –doświadczenie i bieżące projekty Społecznego Instytutu Ekologicznego
i Fundacji AgriNatura – Tomasz Włoszczowski (Społeczny Instytut Ekologiczny)
11.55- 12.25 Dlaczego permakultura ? Marta Łukowska
12.30-12.45 Grzyby – potrawa czy lek ? – Jolanta Radomska , grzyboznawca
Przerwa
13.05-13.20 Miejskie ogrodnictwo a suwerenność żywnościowa.
Monika Onyszkiewicz (Fundacja EkoRozwoju)
13.20-13.35 Kultura Pola, czyli koncepcja współpracy w oparciu o model RWS i pieniądz równoległy – Mateusz Wolniak
13.40-14.30 – Podsumowanie całego forum, pytania do prowadzących
14.30-15.30 Obiad
15.30-16.30 Mini warsztat – elementarz zbieracza nasion , trening w pozyskiwaniu nasion – Nicolaas Stouten
(ekologiczny rolnik z Przecznicy)